www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 04.02.2019 - 10.02.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 04.02.2019 - 10.02.2019

In saptamana  04.02 -10.02.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2086, cu un numar de 70 internari, marcand  o usoara tendinta scadere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3395 cazuri cu  81  bolnavi  internati). Numarul de pneumonii raportate, in scadere, a fost de 543 cu un numar de 73 internari (fata de 693 cu 120 internari saptamana precedenta). 

Din analiza pe grupe de varsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripala, a evoluat cu intensitate medie, cu aparitia de cazuri sporadice pe teritoriul judetului  Neamt.  S-au  inregistrat 30 cazuri  de gripa: 1 caz la grupa de varsta 0-1 an (internat in spital), 3 cazuri la grupa de varsta 5-14 ani, 12 cazuri la grupa de varsta 15-49 ani, 9 cazuri la grupa de varsta  50-64 ani, 5 cazuri la grupa de varsta de peste 65 ani.   

Din cele 20 de cazuri de gripa internate, un numar de 15 cazuri de gripa au fost internate in Spitalul Judetean de Urgenta P. Neamt si 5 cazuri in Spitalul Municipal de Urgenta Roman, cu forme medii de boala.

Precizam  faptul ca in acest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor si  gripei s-au raportat pe teritoriul judetului un numar de 113 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa, cu forme usoare si medii de boala.

În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 34.784 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit  de catre  Ministerul Sănătății. In cabinetele medicilor de familie si la nivelul DSP Neamt mai sunt in stoc 1018 de doze de vaccin gripal.

Datorită creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării  epidemiei de  gripa facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor spe-cialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

  • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • evitarea aglomeraţiilor;
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
  • respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
  • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
  • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
  • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
  • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
  • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
  • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico- sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
  • continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației.

În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.