www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 31.12.2018-06.01.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 31.12.2018-06.01.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 31.12.2018-06.01.2019

In saptamana 31.12.2018-06.01.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1067, cu un numar de 60 internari , marcand  o usoara tendinta crestere  față de cel înregistrat în săptămâna precedentă  (481 cazuri cu 18 bolnavi  internati ). Numarul de pneumonii raportate a fost de 209 cu un numar de 53 internari ( fata de 232 cu 97 internari saptamana precedenta). Ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS se inregistreaza la grupa de varsta 2-4 ani  iar pentru pneumonii la grupa de varsta 0-1 an. S-a  inregistrat un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripa la o femeie de 24 ani din  mun.Piatra Neamt, nevaccinata antigripal. Precizam  faptul ca in acsest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor si  gripei s-au raportat doua cazuri de gripa in judetul Neamt. Până la data de 6.01.2019 au fost vaccinate antigripal  32361 persoane  din grupele la risc, de pe teritoriul judetului, cu vaccin distribuit gratuit  de catre  Ministerul Sănătății. La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc un numar de  2439 doze de vaccin gripal (stoc DSP Neamt -492 doze, stoc teritoriu -1947 doze). Nu s-a recoltat   nicio  proba  pentru cazuri clinice compatibile cu gripa. Vaccinarea antigripală  este recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripa cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide). Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2 şi B. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie, în spitale şi unităţi medico-sociale.

Recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel pu ţin 1 metru)faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului  de familie.

        Copyright © 2004-2019 Direcția de Sănătate Publică Neamț.