www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Evenimente 10 OCTOMBRIE 2010 - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII MINTALE

10 OCTOMBRIE 2010 - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII MINTALE

Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale continuă să-şi promoveze ideea, conform căreia sănătatea mintală este o prioritate în întreaga lume, de aceea sponsorizează proiecte de promovare sau prevenţie relaţionate cu acest segment medical .

În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a lansat recent (septembrie 2010) un raport intitulat „Sănătate Mintală şi Dezvoltare”, care se alătură efortului general de integrare a acestei patologii.

Tema Zilei Mondiale a  Sănătăţii Mintale din acest an marchează relaţia dintre sănătatea mintală şi bolile cronice generale. Boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiace sau pulmonare au o legătură strânsă şi de neevitat cu sănătatea mintală. De aceea sloganul acestei manifestări susţine că nu există sănătate fără sănătatea mintală şi nu există progres fără sănătate şi sănătatea mintală.

Frecvent bolile generale şi cele psihice merg mână în mână. Cercetările arată că persoanele cu boli cronice severe prezintă asocieri frecvente cu probleme de sănătate mintală. În acelaşi timp, persoanele cu boli psihice grave sau abuz de substanţe au şi boli generale , care de multe ori rămân nedetectate sau netratate.

De aceea este nevoie de o viziune largă care să integreze aceste două patologii, mai ales pentru o mai bună îngrijire primară în cazul bolilor mintale şi în abuzul de substanţe.

Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale a dezvoltat şi promovat ideea celebrării Zilei Mondiale a  Sănătăţii Mintale. Anul trecut, în 2009, tema zilei a fost integrarea tratamentului bolilor psihice în serviciile de îngrijire primare, precum şi îmbunătăţirea sistemului de îngrijire primară de a diagnostica şi trata boli mintale.

Anul acesta, 2010, în centrul atenţiei se află relaţia dintre sănătatea mintală şi bolile cronice generale. În acest scop OMS a ales patru entităţi şi anume: bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul şi bolile respiratorii, deoarece aceste patologii sunt responsabile de 60% din mortalitatea generală la nivel mondial.

Dr. Gauden Galea, coordonator OMS pe probleme de Promovarea Sănătăţii a concluzionat că cele patru grupe de afecţiuni de mai sus dau 60% din mortalitate, iar 80% dintre aceste decese se înregistrează la populaţia săracă a planetei. Se estimează ca în următorii 10 ani vom fi martori la alte 388 milioane de decese, dacă nu se iau măsuri în acest sens.

Prevenirea şi managementul acestor boli cronice au devenit prioritare în ultimii ani datorită impactului puternic asupra mortalităţii, resurselor în domeniul medical, calităţii vieţii, familiei precum şi povara economică rezultantă.

Cel mai mare factor de risc asociat bolilor cronice este impactul emoţional asupra acestor pacienţi şi asupra familiei acestora. Multe boli cronice  au un efect puternic asupra statusului emoţional şi mental al individului, iar bolile psihice nediagnosticate pot afecta capacitatea de a face faţă bolilor generale şi îngreunează tratamentul şi recuperarea.

Bolile pe termen lung şi efortul de a le face faţă sunt sau devin stresante pentru  mulţi dintre pacienţi. Dacă acest stres persistă, conduce la anxietate şi comportamente nesănătoase.

Depresia este cea mai comună complicaţie a bolilor cronice grave.

Mai multe detalii in sectiunea Informatii utile -> Educatie pentru sanatate -> Ziua mondiala a sanatatii mintale.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.