www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ancheta epidemiologica tabara Neamt

COMUNICAT DE PRESĂ - Ancheta epidemiologica tabara Neamt

În cursul zilei de 04.08.2017, ora 830, DSP Neamţ a fost informată telefonic de către specialistii compartimentului de prevenire si control al infectiilor asociare asistentei medicale al Spitalul Orășenesc Tg. Neamt  că în noaptea de 04.08.2017 s-au prezentat în unitate 4 copii cu tulburări digestive proveniti dintr-o tabara din zona Tg. Neamt.

Un numar de 2 copii au prezentat greţuri, vărsături, scaune moi, ceilalti 2 copii au prezentat greturi si varsaturi. Toţi pacienţii au fost ţinuţi sub supraveghere și tratați în CPU Spitalul Orășenesc Tg. Neamt in intervalul  130  - 830 pentru o perioada de 7 ore, timp in care pacientii nu au mai prezentat niciun simptom,  motiv pentru care au fost externati in tabara cu recomandarea de a urma tratamentul prescris.

Diagnosticul de externare: Enterocolita acuta – forma usoara.

La ora 0930 inspectorii Departamentului de Control in Sanatatea Publica din DSP Neamț s-au prezentat la tabăra si la Spitalul Orășenesc Tg. Neamt, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la condițiile de apariție a acestui eveniment.

Ancheta epidemiologica a evidentiat faptul ca un numar de 11 copii au efectuat o excursie la Cetatea Neamtului in ziua de 3. 08.2017,iar dintre acestia cei 4 copii care au prezentat simptome digestive si s-au prezentat la spital.Acestia au declarat ca au consumat  mure cumparate de la un vanzator ambulant. Precizam ca in tabara sunt cazati  in aceasta serie (seara zilei de 31.07- 6.08 dupa pranz) un numar de 142 copii cu grupa de varsta cuprinsa intre 4-12 ani proveniti din 5 judete din tara. Toti ceilalti copii sunt sanatosi. Asistenta medicala in tabara este asigurata  in permanenta de un medic specialist scolar si 4 asistente medicale.

Măsuri luate de către specialiștii DSP Neamț:

 • Ancheta epidemiologică
 • Pentru lipsa probelor  alimentare, inspectorii Departamentului de Control in Sanatatea Publica a aplicat sanctiuni  personalului din  tabara.  
 • Echipele de specialisti ai DSP au facut urmatoarele recomandari personalului din unitate:
  • recoltarea de coproculturi si exudate nazo-faringiene  la personalul din blocul alimentar;
  • recoltarea si pastrarea corespuzatoare a probelor alimentare din meniurile zilnice;
  • evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
  •  spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea si pastrarea alimentelor;
  • -întreţinerea curăţeniei si dezinfectia tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru,utilaje,vesela,tacamuri,etc.);
  • spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
  • supravegherea si educatia copiilor cazati in tabara privind spălarea cu apă şi săpun  a mâinilor înainte de înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei precum si evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă.

        Copyright © 2004-2019 Direcția de Sănătate Publică Neamț.