www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială a Sănătăţii 7 aprilie 2017 - Ziua Mondială a Sănătății COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială Sănătății, 7 aprilie 2017

TEMA: DEPRESIA

SLOGAN - DEPRESIA: SĂ STĂM DE VORBĂ!

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2017, tema campaniei de informare-educare fiind depresia.

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populația globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoștințe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Depresia poate afecta oameni de toate vârstele, de orice profesie, din toate ţările, producând tulburări psihice cu impact asupra abilității persoanelor afectate de a executa chiar şi cele mai ușoare sarcini zilnice. Deseori are efecte devastatoare asupra relaţiilor cu familia, cu prietenii şi asupra abilităţii de a îţi câștiga existența. În cel mai rău caz, depresia poate duce la suicid, acum a doua cauză de deces în rândul populației de 15-29 de ani.

Mesajele cheie

  • Depresia este o boală mintală comună ce afectează persoane de toate vârstele, profesiile, din toate țările.
  • Riscul de a deveni depresiv este crescut de sărăcie, șomaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despărțiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri.
  • Depresia netratată se asociază cu imposibilitatea de a muncii, de a participa la viaţa de familie sau cea socială.
  • Depresia poate fi prevenită şi tratată. Tratamentul implică psihoterapie şi/sau medicaţie antidepresivă.
  • Să vorbeşti cu persoanele în care ai încredere, este primul pas spre recuperarea din depresie! 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.